Behind the scene

Del 3: Björn och järv i östra Finland

Närmare bestämt hos Martin Selkonen och på Boreal Wildlife Center, bägge belägna precis på finska sidan vid gränsen mellan Finland och Ryssland. Här finns gömslen för tre olika naturscenarier - sjö, skog och myr. Platserna är noga valda, då det gäller att fånga djuren i dess rätta element i kombination med en vacker omnejd. 

Gömslena kan vara spartanska med bara en säng, en hink som toalett samt hål för kameralinsen. De kan också vara riktigt bekväma byggen med våningssängar, avskild toalett, fönster och hål för kameralinser både i sitthöjd och i ligghöjd.

Genom att komma ner ända ner till marknivå med kamerorna får man ett bättre perspektiv, vilket ökar möjlighet till kreativa bildutsnitt.

Mat läggs ut framför gömslena. Det är dels vanligt hundfoder (typ Frolic) och dels bitar av rå fisk, t.ex. lax. En del fiskbitar hängs upp i träden för att få björnarna att vilja resa sig och kanske t.o.m. klättra i träden i jakten efter mat.

Vi körs ut till gömslen vid 16:00-tiden med löfte om att bli hämtade på morgonen dagen därpå. Att gå ut ur gömslet före hämtning kan vara förenat med livsfara, så det är bara att acceptera situationen. Det kan dröja innan det händer något eller också lurar björnarna precis i närheten och kommer direkt. Har man tur kan man även få se järv och t.o.m. varg. 

Det tar tid för björnarna att hitta alla hundmatsbitar, men tyvärr får de konkurrens av fiskmåsar och korpar, vilket minskar tillgången. Se filmen nedan där björnarna dels letar hundmat och dels plockar ner en laxbit upphängd i träd. 

Sedan gäller det att hitta kombinationer av djurets placering, hur den agerar, hur den tittar, hur omgivningen ser ut och hur vädret med t.ex. dimma eller solsken tillför för att få den där bilden som man vill hänga på väggen hemma.

Björnhona. Canon R5, RF 100-500 vid 500 mm, 1/500 sek, bl 7,1 och ISO 1250.      

Järv. Canon R5, RF 100-500 vid 500 mm, 1/320 sek, bl 7,1 och ISO 5000